Maart is de maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van uw 51ste tot en met uw 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of uw stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wilt u weten wanneer u een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer' gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals de app ‘itsme'. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk.Heeft u vragen?

Heeft u vragen over uw persoonlijke medische situatie, neem contact op met uw huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160
tussen 9.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar
www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.

 homepage Opnieuw naar www.hulshout.be
info Gemeentebestuur Hulshout - Prof.dr.Vital Celenplein 2 - 2235 Hulshout - Tel: 015 22 40 11 - info@hulshout.be