Home > Dienst Schuldbemiddeling

Dienst Schuldbemiddeling

Soms lijken alle kosten ineens samen te komen of maken onverwachte tegenslagen het moeilijk om al uw facturen te blijven betalen. Uw schulden lopen op, facturen raken niet op tijd betaald, uw lening moet afbetaald worden, de eerste aanmaningen volgen en voor u het weet staat de deurwaarder op uw stoep.

Het kan zijn dat u het niet meer ziet zitten om al uw financiële problemen zelf te regelen. Liefst van al zou u iemand hebben die alles eens op een rijtje zet, die wat orde schept in deze financiële chaos.
Ongeacht de oorzaak van het probleem, biedt onze dienst schuldbemiddeling een oplossing aan voor eenieder die uit deze situatie wil ontsnappen. Het OCMW gaat onderhandelen met schuldeisers en er worden afbetalingsplannen opgesteld. Bovendien biedt het OCMW ook volgende diensten aan:

Een eerste mogelijkheid is budgetbegeleiding. U behoudt zelf uw inkomsten maar iemand van het OCMW adviseert jou over de manier waarop die besteed worden. De maatschappelijk werker helpt u bij het onderzoeken van uw financiële toestand en bij de opmaak van een betalingsplan, zodat uw schulden op een redelijke termijn afbetaald kunnen worden.

Een andere mogelijkheid is budgetbeheer. Het OCMW neemt uw inkomsten zelf in handen via een individuele rekening die voor u wordt geopend, betaalt daarvan alle rekeningen en u krijgt leefgeld om in uw onderhoud te voorzien. De rest van uw inkomen zal door de maatschappelijk werker worden aangewend om uw schulden af te betalen.

Een jurist kan samen met u uw kredietovereenkomsten bekijken om te checken of de regels van de wet op het consumentenkrediet zijn nageleefd. Deze kan onder meer nagaan of de kredietovereenkomst alle verplichte bepalingen bevat en of er geen verboden vermeldingen zijn opgenomen. Bij de vaststelling van overtredingen zal de jurist een onderhandeling met de kredietgever opstarten.

Wanneer de schuldenberg te groot geworden is en u ziet geen enkele manier om ooit uit de schulden te raken dan kan de maatschappelijk werker u helpen bij een verzoek om toegelaten te worden tot een collectieve schuldenregeling. Deze procedure verloopt steeds via een beslagrechter.

Contactpersoon

Sylvie Schelles, tel.nr. 015/ 75 01 00,
e-mail: sylvie.schelles@hulshout.be

Zitdagen

  • Maandag: 18.00u-20.00u
  • Donderdag: 9.00u-12.00u

Sluitingsdagen

  • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout