Home > Reistoelating minderjarigen

Reistoelating minderjarigen

Ouderlijke toestemming voor reizen naar het buitenland

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Het is echter aangeraden om een 'ouderlijke toestemming' te geven voor een minderjarige die alleen of met andere personen dan zijn of haar ouders naar het buitenland reist.

Als het kind met één van de beide ouders reist, heeft deze ouder de vrijheid om een geschreven akkoord mee te nemen van de andere ouder, dat door de gemeente voor echt verklaard kan worden.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan, als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders. De dienst geeft op zijn website meer informatie over de nodige reisdocumenten, afhankelijk van de bestemming, de leeftijd, de reiziger, de duur en het doel van de reis.

Belgische reizigers kunnen zich steeds informeren over eventueel bijkomende vereiste documenten voor het reizen met kinderen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming, Buitenlandse Zaken adviseert om zich te informeren bij de ambassade of het consulaat, of de luchtvaartmaatschappij, als het kind alleen reist.

Wettigen van de handtekening.

De ouder moet zich dus naar de dienst bevolking begeven met het document 'Toestemming van de ouders om te reizen in het buitenland'. Zij controleren daarna de gegevens en gaat over tot het wettigen van de handtekening. Als de ouder die de toelating geeft niet aanwezig kan zijn, kan die zich door een andere volwassen persoon laten vertegenwoordigen. Deze persoon moet zich melden met een volmacht van de ouder en de orginele identiteitskaart van de ouder.

 

Sluitingsdagen

  • dinsdag 26 februari 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout