Home > EnergieK, de goedkope energielening

EnergieK, de goedkope energielening

duurzaamheid

Leen goedkoop of zelfs renteloos!

Energie verbruiken neemt vandaag een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kan je flink besparen op je energiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen, zoals het isoleren van je woning, het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel, het voorzien van hoogrendementsbeglazing, enz. Het zijn allemaal maatregelen die er voor zorgen dat je heel wat minder energie verbruikt en die je energiefactuur doen dalen.

Deze investeringen kosten echter ook geld en daarom kan je nu goedkoop lenen om deze energiebesparende investeringen uit te voeren. Via IOK kan je lenen bij EnergieK dat via een federaal fonds leningen aan 2% toestaat voor energiebesparende maatregelen. Er kan minimaal € 1250 en maximaal € 10 000 geleend worden en de termijn van terugbetaling bedraagt maximaal vijf jaar. Sinds april 2012 kan je, indien je het financieel moeilijk hebt, onder bepaalde voorwaarden ook een renteloze lening aangaan.

Wie komt in aanmerking?

Bent u eigenaar, huurder of verhuurder en woont u in één van de 25 deelnemende gemeenten, dan komt u in aanmerking voor de lening. Heeft u het financieel moeilijk, dan bestaat de mogelijkheid dat u in aanmerking komt voor een renteloze lening en kan u bovendien onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op extra begeleiding door IOK. In dit geval volgt IOK in samenwerking met het lokaal Energiesnoeiersbedrijf de werken op van bij de start tot het einde, van het zoeken van een aannemer tot het regelen van de facturen.

Welke maatregelen komen in aanmerking?

Hieronder vindt u een opsomming van de energiebesparende maatregelen die mogelijk betaald kunnen worden met een goedkope energielening. De werken moeten wel steeds worden uitgevoerd door een aannemer, met uitzondering van het plaatsen van dak- en zoldervloerisolatie.

Op 1 juli 2015 werd de Vlaamse engergielening bovendien uitgebreid, wat betekent dat nu onder meer ook het plaatsen van PV zonnepanelen of het voorzien van een energiezuinig ventilatiesysteem kunnen gefinancierd worden met de Vlaamse energielening.

 • het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie, al of niet gecombineerd met uitgebreidere dakwerken (deels nieuw);
 • het voorzien van ramen, deuren en poorten met hoogrendementsbeglazing;
 • het aanbrengen van muurisolatie en spouwmuurisolatie;
 • het plaatsen van vloerisolatie;
 • het plaatsen van een luchtdichting en het laten uitvoeren van een blowerdoor- of luchtdichtheidstest in combinatie met andere werken (nieuw);
 • het plaatsen van een energiezuinig ventilatiesysteem (nieuw);
 • het plaatsen van een zuinige verwarmingsinstallatie (condensatieketel, warmtepomp, ...) (deels nieuw);
 • het plaatsen van PV zonnepanelen (nieuw);
 • het plaatsen van een zonneboiler of een ander zuinig systeem voor sanitair warm water;
 • re-lighting of relamping in bijvoorbeeld de gemene delen van een appartementsgebouw (nieuw);
 • levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen voor personen uit de sociale doelgroep, waarbij de noodzaak moet blijken uit een energiescan (nieuw);
 • het laten uitvoeren van een energie-audit, in combinatie met één van de vorige maatregelen.

Om te lenen voor zonnepanelen dient wel een verklaring op eer gegeven te worden dat de woning een geïsoleerd dak heeft met een Rd-waarde van minstens 3,5 m² K/W, dat de woning minstens beschikt over dubbele beglazing en dat de woning een hoogrendementsverwarming heeft.

Meer info

Sluitingsdagen

 • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout