Home > Milieu / wonen > Duurzaamheid > Samenaankopen > Groepsaankoop dakisolatie

Groepsaankoop dakisolatie

22% van alle woningen heeft nog steeds geen dakisolatie, hoewel op 1 januari 2015 een nieuwe norm in voege is gegaan met betrekking tot de dakisolatie voor alle huizen die gebouwd zijn voor 2006. De eerste vijf jaar krijgt de eigenaar een vermaning als het dak niet voldoende is geïsoleerd, maar vanaf 2020 kan de woning onbewoonbaar worden verklaard. Daarom organiseert IOK samen met 28 gemeenten deze winter opnieuw een samenaankoop dakisolatie. Door samen isolatie aan te kopen, hopen we de prijs te drukken. Er zullen zowel isolatiematerialen worden aangeboden om zelf te plaatsen, als prijzen inclusief materialen en plaatsing.

In een niet-geïsoleerde woning verdwijnt 30% van de warmte door het dak. Investeren in dakisolatie zorgt dus voor lagere energiekosten en meer comfort. Bovendien kan je een beroep doen op premies voor een extra financieel duwtje in de rug.

Bio-ecologisch isoleren

De aangeboden isolatiematerialen omvatten zowel minerale en petrochemische grondstoffen als bio-ecologische materialen. Via de samenaankoop willen we graag de voordelen van deze laatste groep in de kijker zetten. Bio-ecologische materialen zoals papiervlokken, vlas, hennep, houtvezel en kurk zijn soms iets duurder in aankoop maar de materialen hebben enkele belangrijke voordelen zoals luchtdoorlatendheid en vochtregulering. Bovendien gaat het om 100% natuurlijke of gerecycleerde materialen die vaak lokaal zijn geproduceerd. Dit maakt bio-ecologische isolatiematerialen duurzaam op lange termijn.

Resultaten vorige editie

IOK organiseerde in de winter van 2011-2012 reeds een samenaankoop dakisolatie en dit met groot succes. Uit een prijsvergelijking bleek dat de korting via de samenaankoop tot 30% bedroeg. Dit zorgde voor een grote belangstelling. Bij het afsluiten van de actie, bleek dat 700 Kempense gezinnen hun dak isoleerden of hun dak lieten isoleren. De helft van die gezinnen kochten isolatiemateriaal aan en isoleerden hun dak zelf. De overige helft liet zijn dak isoleren door een vakman.
Door deze actie werd er jaarlijks meer dan 5 miljoen kWh aan aardgas/mazout bespaard. De jaarlijkse besparing voor de 700 gezinnen bedroeg ongeveer € 400.000. Door deze actie zal jaarlijks 1.200 ton CO2 vermeden worden.
Verhoogde premies voor bepaalde huurwoningen
Geleidelijk aan zal het ontbreken van dakisolatie zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit. Huurwoningen en -appartementen waarvan het dak niet geïsoleerd is, lopen de kans om vanaf 2020 ongeschikt te worden verklaard voor verhuur. Je wacht dus best niet te lang met isoleren want nu kan nog maximaal een beroep gedaan worden op premies en fiscale voordelen.
Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders door een extra hoge premie van € 23 per vierkante meter voor een stevig duwtje in de rug. De Energiesnoeiers zoeken uit of je recht hebt op deze premie.

Heb je interesse?

Vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de samenaankoop kan op www.iok.be/dakisolatie of bij de milieudienst van je gemeente.

Wil je graag meer informatie?

Kom dan naar de infoavond op:

  • maandag 1 februari 2016 in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg (Cultuurplein 1)
  • dinsdag 9 maart 2016 in zaal de Vloeikens in Hulshout (Vloeikensstraat 22)


De infoavonden starten telkens om 20.00 uur en zijn gratis.

Wil je graag mee beslissen?

De keuze van de firma zal gebeuren door een stuurgroep van mensen die hun dak willen isoleren. Deze stuurgroep zal op donderdag 18 februari 2016 om 19.00 uur samenkomen in Herenthout. Heb je interesse om deel te nemen aan de stuurgroep? Stel je dan kandidaat via het inschrijvingsformulier van de samenaankoop.

Voorstelling van firma's
De firma's die gekozen worden, komen zichzelf en hun werkwijze voorstellen op dinsdag 1 maart 2016 in de Volle Vaart, Vaartkom 6 in Grobbendonk.
De infoavond start om 20.00 uur en is gratis.

Meer info

Sluitingsdagen

  • woensdag 15 augustus 2018

Zoeken

Het weer in Hulshout