Home > Energie

Energie

Energie in de vorm van elektriciteit, warmte en licht, is niet meer weg te denken in onze samenleving. We hebben het nodig om te koken, om te kunnen zien 's nachts, voor het comfort dat onze elektrische toestellen leveren. Energie is ook onmisbaar voor de natuur: het zorgt voor leven, beweging en verandering, via de zon, wind en aardwarmte.

In tegenstelling tot de natuurkrachten is onze vorm van energie niet onuitputtelijk en heeft onze energieopwekking bovendien een aantal nadelige effecten:
Energie, elektriciteit en warmte halen we uit stookinstallaties, kerncentrales, petroleumraffinaderijen,... Onze levensstijl heeft een invloed op onze omgeving en op de toekomstige generatie; denken we maar aan al het afval dat we daardoor aan onze toekomst geven. Ook zij willen later graag dezelfde mogelijkheden tot ontwikkeling krijgen. Doordat er vroeger geen rekening werd gehouden met de toekomstige generatie, kan de huidige samenleving niet zomaar overal wonen of zwemmen omwille van gezondheidsrisico's. Daarom dienen we duurzaam om te springen met onze bronnen. We moeten onszelf van het nodige comfort kunnen voorzien aan een lage kostprijs, zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid om ook in hun behoefte te voorzien in gevaar te brengen.

Onze energievraag is enorm en blijft maar stijgen! In Scandinavië isoleert men de huizen met 20 cm isolatie. In Zuid-Europa, Spanje, Portugal en Italië, waar het lekker warm is, is dat slechts 5 cm. In heel West-Europa isoleert men dan ook met 10 tot 15 cm isolatie behalve in België waar men met 5cm isolatie genoegen neemt! Geen wonder dat we in heel Europa aan de top staan van de energieverspilling!

Inderdaad: we kunnen maar best zuinig omspringen met energie door te besparen, zuinig te leven en energiebesparende systemen in huis te installeren, al begint het maar met een eenvoudige spaarlamp (nieuw venster) . Niet alleen maakt u ruimte voor de toekomstige generatie, ook uw portefeuille en het milieu zullen opgelucht ademhalen. Een laag-energie huis verbruikt tot 1/3 minder energie! Een passiefhuis, waarbij geen verwarming meer gebruikt wordt, verbruikt tot 10 maal minder energie, maar is alleen haalbaar bij nieuwbouw. Over het passiefhuis gaan we het hier verder niet hebben, maar u kan meer info vinden op andere websites.

Besparen?

In onze leefomgeving gebruiken we energie via verwarming (50%), elektrische toestellen (40%) en warm water(10%).

Verwarming

Alleen al door een goede isolatie kan u uw comfort aanzienlijk verhogen en nog besparen op uw factuur ook. Een goed geïsoleerde woning bespaart u al gauw € 530 aan verwarmingskosten! Wie energie wil besparen krijgt het grootste effect door goed te isoleren. Na isolatie kan u afhankelijk van de investering die u erin wil steken zo luchtdicht mogelijk bouwen, met een aangepast ventilatiesysteem, tot het plaatsen van zonnepanelen/ warmtepomp voor verwarming of elektriciteit. Het plaatsen van een condensatieketel is zo goed als zinloos als uw huis niet goed is geïsoleerd.

Nieuwbouw: Bij nieuwbouw worden de belangrijkste energiebesparingen gerealiseerd bij de planning. Supergoedkoop en ontzettend rendabel. Bij het ontwerp kan rekening gehouden worden met
* Orientatie en zonering: door de verwarmde kamers zo veel mogelijk aan de zuidgevel te plaatsen, kan via zoninstraling al gemakkelijk gebruik gemaakt worden van passieve zonne-energie.

* compactheid, vorm en grootte: hoe compacter, hoe minder warmteverlies. Hoe meer uitsteeksels, hoeken en kanten, hoe meer warmteverlies. Een kubus met zadeldak, verbruikt minder energie dan een L-vormig huis met dakkapel.

* open, halfopen of gesloten bebouwing: een huis in open bebouwing zal makkelijker energie verliezen via de gevels dan een gesloten bebouwd huis.

* thermisch comfort en buffering: hoe groter het huis, hoe groter het verbruik. Gaat u de garage, berging, kelder en zolder mee isoleren of laat u deze eruit? Gaat u het dak isoleren of alleen de zoldervloer? of m.a.w. gaat u de zolder bewonen?

Uiteraard kan u niet met al deze zaken rekening houden, maar het loont zeker de moeite zoveel mogelijk van deze zaken in uw ontwerp op te nemen. Het skelet van het gebouw dat u nu opbouwt zal een aantal generaties moeten doorstaan en ligt dus voor lange tijd vast!

Na uw ontwerp komt de isolatie als belangrijkste energiebespaarder. Isoleren moet u hoe dan ook. Doe het dan ook grondig en goed. Doe meteen goed wat u de komende 40 a 80 jaar niet meer kan veranderen! Een zonneboiler of ander verfijnd systeem kan u later nog toevoegen, maar isolatie, vooral van de muren en ramen kan u maar beter in een keer goed doen. Voldoende dikke isolatie van 15 a 20 cm, met zo weinig mogelijk koudebruggen en zo luchtdicht mogelijk. Op deze manier kan u gecontroleerd ventileren. In plaats van de ramen of deuren open te zetten om te verluchten of te vertrouwen op de kieren en spleten in uw huis, kan u beter uw huis ventileren wanneer en hoe u wilt. Dit kan via eenvoudige natuurlijke luchtaanvoer en - afvoer of via mechanische systemen. De lucht moet in ieder geval vrij kunnen stromen van buiten naar de droge kamers, vervolgens door de natte kamers om vervolgens het vocht naar buiten te voeren.

Vervolgens kan u water en energie besparen via verfijnde systemen zoals spaartoilet, regenwaterput, spaardouchekop, zonneboiler, zonnepanelen voor verwarming of elektriciteit, condensatieketel, ....

Renovatie: Ook als uw huis reeds gebouwd is kan u een aantal energiebesparende maatregelen nemen en ook hier geldt de gulden isolatieregel! Uw huis is misschien niet naar de zuidkant georiënteerd, tenzij de vorige generatie misschien aan jou heeft gedacht. Het huis grondig isoleren is nog wel een haalbare kaart. Start uw isolatie bovenaan en werk naar onder: 1) het dak 2) schrijnwerk en ramen 3) vloer en 4) de muren. Dat is gewoon handiger voor stof en vuil tijdens de werken en het dak is tevens de plaats waar de meeste warmte verloren gaat. De muren opnieuw isoleren kan u pas echt grondig door buitenisolatie aan te brengen. Dit is echter zeer duur en dus aan te raden nadat alle overige isolatie is uitgevoerd. Aan jou om daarna uit te rekenen of de isolatie van de muren via subsidies nog nuttig of haalbaar is.

Na de isolatie volgt de verfijning via verbeterde luchtdichting en gecontroleerde ventilatie, condenserende ketel, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp tot windmolen? Hoever men hierin gaat dient men uiteraard zelf uit te maken.

Elektrische toestellen

Hoe zuiniger het toestel, hoe minder energieverbruik natuurlijk. Ijskasten, diepvriezers, lampen, wasmachines, droogkasten, vaatwasmachines, computers, ... hebben allemaal energiebesparende versies. Ook al zijn ze dan duurder in aankoop, deze meerkost is al snel terugverdiend door het zuinige elektriciteitsverbruik.

Het gedrag

Natuurlijk heeft uw gedrag ook een invloed op uw energieverbruik. Ook al heeft u een laag-energiehuis, als u de verwarming in de zomer laat branden, zal u sowieso nog een groot energieverbruik hebben...

Energieleveranciers

Nadat u energieverbruik ongeveer is vastgelegd, kan u uw keuze maken uit de verschillende energieleveranciers die momenteel op de markt zijn, om een zo goedkoop mogelijke factuur te krijgen... of meer groene stroom te kunnen gebruiken?

De auto

Via onderstaande links komt u meer te weten over hoe besparen, isoleren, ventileren, welke premies er te vinden zijn en hoe de energiemarkt met al die verschillende leveranciers in elkaar zit. (zie ook bio-ecologisch bouwen en wonen met adressen van ecologische bouwfirma's, cursussen voor zelfbouw en publicaties: www.vibe.be (nieuw venster)

Tips

Sluitingsdagen

  • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout