Home > Biodiversiteit

Biodiversiteit

pijltje Dit najaar organiseert De Volkstuin vzw in samenwerking met gemeente Hulshout en KWB Hulshout een aantal gratis infosessies tuinieren in onze gemeente! Kom meer te weten!

Biodiversiteit is de variatie aan planten, dieren en biotopen, ÔŅĹ rondom ons. In 2001 kwamen de Europese leiders overeen dat het

biodiversiteit

aanhoudende verlies aan biodiversiteit op het continent tegen 2010 volledig moet stoppen. Die doelstelling ligt momenteel veraf, maar ze is nog steeds haalbaar mits er op elk niveau een tandje wordt bij gestoken. Op elk niveau betekent dat dus ook de individuele burger zijn steentje moet bijdragen in de eigen buurt.

Wist u dat in het Europese dierenrijk 42 procent van de zoogdieren, 43 procent van de vogels, 45 procent van de vlinders, 30 procent van de amfibieën en 45 procent van de reptielen met uitsterven bedreigd is. Wereldwijd is de situatie nauwelijks beter. Sinds eind jaren zeventig verloren de tropische regenwouden in de wereld een oppervlakte groter dan de Europese Unie. Elke drie à vier jaar wordt een totale oppervlakte vergelijkbaar met Frankrijk vernield. Het uitsterven van soorten gaat bovendien sneller dan de voorbije millennia!

Hoe werk ik als individuele burger aan biodiversiteit?

Het heeft zeker zin om te werken aan biodiversiteit omdat ecosystemen en soorten essentieel zijn voor economie, veiligheid, gezondheid en andere aspecten van het dagelijkse leven. Verlies aan biodiversiteit heeft grote invloed op de lucht die we inademen, de regeling van het klimaat en de beschikbaarheid van voeding, brandstof, water en medicijnen en is dus niet alleen een ramp voor de natuurliefhebber.

Er zijn veel manieren om als burger te werken aan biodiversiteit. De meest concrete manier om als burger aan de slag te zijn met biodiversiteit is door de handen uit de mouwen te steken (of misschien juist niet!) rond het eigen huis en in de eigen tuin.

8 concrete tips voor natuurvriendelijk tuinieren:

  • Gebruik planten en bomen die in België thuishoren (doen het beter; minder ziekten).
  • Zet ze op de juiste plaats (nat/droog, zon/schaduw).
  • Gebruik besdragende soorten (vogels).
  • Zorg voor variatie (hoogte, bloeitijd, soort).
  • Laat zo mogelijk schoffelen achterwege (vogels, kruiden, vlinders).
  • Plaats als er plaats genoeg is een vijver (vogels, egels).
  • Ruim niet alle bladeren in de herfst op (egels, vlinders, vogels).
  • Leg snoeihout in een beschut hoekje (vlinders, vogels).

Ook als vrijwilliger - door lid te zijn van of mee te werken in een natuur- of milieuorganisatie - kunt u werken aan biodiversiteit. Door hun lidmaatschap of contributie dragen zij 'vanuit hun luie stoel' bij aan behoud en herstel van biodiversiteit in binnen- of buitenland.

Meer info

Sluitingsdagen

  • 1 & 2 november 2018
  • 15 november 2018

Zoeken

Het weer in Hulshout