Bericht van gouverneur: politiebesluit captatieverbod water
Voor ecologisch zeer kwetsbare kleine beken biedt een tijdelijk verbod tijdens droogte nog onvoldoende bescherming. Elke wateronttrekking verstoort de natuurlijke waterpeildynamiek en veroorzaakt zo een ontoelaatbare schade aan het Europees beschermde Habitattype 3260 en de typische diersoorten die daarmee samenhangen. Daarnaast moeten we voor de bescherming van Europees beschermde vissoorten zoals rivierdonderpad, beekprik en grote modderkruiper elke wateronttrekking als nefast beschouwen. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) adviseert op basis van bovenstaande argumenten om voor alle kleine en ecologisch zeer kwetsbare waterlopen een permanent onttrekkingsverbod in te stellen. Zo'n verbod is dan geen reactie op een huidige droogtetoestand, maar juist bedoeld om het ecosysteem in zeer kwetsbare waterlopen te beschermen tegen toekomstige droogteperiodes. Gebaseerd op het advies van INBO maakte de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) een kader op voor het instellen van permanente onttrekkingsverboden en bezorgde dit kader en advies aan de Antwerpse provinciegouverneur.
Op 10 december 2021 besliste gouverneur Cathy Berx om het advies van CIW te volgen en een permanent, jaarrond onttrekkingsverbod in te stellen voor alle kleine, ecologisch zeer kwetsbare waterlopen en hun stroomgebieden. Dit verbod gaat in vanaf 1 januari 2022. Het gaat hierbij om delen van volgende stroomgebieden:
- Weerijs
- Mark
- Kleine Nete
- Grote Nete
- Platte Beek
Dit jaarronde verbod heeft geen vooropgestelde einddatum. Jaarlijks evalueren we de toestand en sturen waar nodig bij in omvang of tijd.