Registratie van de slachting van een dier
Wilt u als particulier een dier slachten, dan moet u die slachting registreren.
Slachtingen in het kader van een religieuze ritus – zoals de slachtingen die gepaard gaan met het islamitische Offerfeest – kunnen alleen plaatsvinden in een erkend slachthuis of op een tijdelijk erkende slachtplaats. Thuisslachtingen zijn absoluut uit den boze. Dit blijkt ook duidelijk uit de handleiding die begin juni bezorgd werd aan alle lokale besturen. Dieren die geslacht worden voor het Offerfeest moeten een (omkeerbare) verdoving toegediend krijgen. Dit vereist een gecontroleerde, hygiënische en speciaal uitgeruste omgeving. Een privé-woning biedt simpelweg onvoldoende garanties voor het dierenwelzijn. Naast het grote gevaar op dierenleed, kunnen thuisslachtingen ook veel overlast en hinder veroorzaken in een woonwijk. Het is met andere woorden slecht voor dieren én mensen om tijdens het Offerfeest thuisslachtingen te faciliteren.
Particuliere slachting buiten het slachthuis
Varkens, schapen, geiten, konijnen, pluimvee en gekweekt wild mogen enkel buiten het slachthuis geslacht worden voor particulier huishoudelijk verbruik (niet in het kader van een religieuze ritus), op voorwaarde dat de dieren van tevoren worden bedwelmd en geslacht worden door een bekwaam persoon.
Voor de slachting van varkens, schapen, geiten en tweehoevig gekweekt wild moet de eigenaar
- zich eerst eenmalig laten registreren bij de gemeente.
- minstens 2 dagen voor iedere slachting aangifte doen bij de gemeente.
Het doden van een dier buiten een slachthuis is ook altijd toegestaan als een dier ziek of gewond is en niet vervoerd kan worden. Dat moet gebeuren volgens een toegelaten methode, met respect voor het welzijn van het dier, en door een persoon die daarvoor de nodige bekwaamheid heeft.
Slachtingen in het slachthuis
- Grote dieren (bv. paarden, runderen) moeten in het slachthuis geslacht worden.
- Slachtingen in het kader van een religieuze ritus kunnen alleen plaatsvinden in een erkend slachthuis of op een tijdelijk erkende slachtplaats.
Particuliere slachting buiten het slachthuis
Kiest u voor een particuliere slachting buiten het slachthuis, dan moet u elke slachting persoonlijk aangeven bij het gemeentebestuur - minstens 2 werkdagen vóór de slachting. Vergeet niet het sanitelnummer of oornummer van het te slachten dier mee te brengen.
Slachtingen in het slachthuis
Kiest u voor een slachting in het slachthuis en hebt u een registratienummer, dan moet u niet elke keer opnieuw een slachtbrief halen bij uw gemeente. U kunt voor elke slachting rechtstreeks naar het slachthuis gaan.
- identiteitskaart
- Sanitelnummer van het dier
De bescherming van dieren bij het slachten of doden wordt geregeld door de Europese verordening (EG) nr. 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden. Die verordening bepaalt de regels die van toepassing zijn
- op het slachten of doden van dieren die gehouden worden voor de productie van levensmiddelen, wol, huiden, pelzen of andere producten
- op het doden van dieren in het kader van dierziektebestrijding.
De verordening is niet van toepassing op het doden van dieren in het kader van wetenschappelijke experimenten, jacht of visserij en culturele of sportieve evenementen. En ze is ook niet van toepassing op pluimvee en konijnen die door hun eigenaar voor eigen consumptie buiten een slachthuis worden geslacht. Hier geldt wel nog steeds de algemene dierenwelzijnswet van 1986.