Compostwerking
Wat is composteren?
Composteren is je groenafval in versneld tempo laten verteren tot compost zonder stank. Wanneer u afval laat verteren met geurtjes, dan laat u groenafval rotten en niet composteren. De bodemdieren en bacteriën krijgen op zo'n moment niet genoeg zuurstof om de boel te verteren, zodat ze gewoon verder doen zonder zuurstof, maar met de nodige stank. Een rottingsproces gebeurt dus zonder zuurstof en met stank, en een composteringsproces, met zuurstof en zonder stank. Een mesthoop is dan ook iets heel anders dan een composthoop.
Wat kan u composteren?
Groenafval kan u versneld laten verteren door de nodige ingrediënten (water, eten, lucht, warmte en beestjes) in de juiste verhouding bij elkaar te brengen. U bent de beheerder van het systeem en als u het goed verzorgt, maakt het voor u compost. Alle verse, ongekookte planten, koffiegruis, theezakjes en eierschalen kan u bijvoorbeeld composteren.
Er zijn twee soorten materiaal: groen materiaal (bladeren, onkruid, ongekookte groenten en fruit, koffiefilters en theezakjes) dat snel verteert, veel water bevat en dan ook snel in elkaar zakt, waardoor er geen lucht meer bij kan. Resultaat: stank! Om dit te vermijden wordt het groen materiaal vermengd met bruin materiaal (snoeihout, versnipperde takken, stro, houtsnippers, eierschalen) dat traag verteert, weinig water bevat en voor structuur zorgt in de composthoop, zodat er lucht aan kan. De verhouding is ongeveer een bruin op drie groen materiaal. Haagscheersel is de ideale combinatie van groen en bruin materiaal. Afhankelijk van het weer, het afval, het aantal omzettingen kan je na 3 a 6 maand compost oogsten.
Kies voor het systeem dat bij uw tuin past
In functie van de grootte van uw tuin zal u moeten kiezen voor een compostvat, een compostbak of een composthoop.
- Geen eigen tuin -> wormenbak. Zie brochure 'Composteren in een wormenbak' te verkrijgen in het gemeentehuis.
- Kleine tuin (tot 200 a 400 m² ->compostvat. Zie brochure 'Composteren in vaten en bakken' te verkrijgen in het gemeentehuis en het recyclagepark.
- Tuin > 100 m² en zijn beplanting en beheer van die aard dat er heel wat tuinafval vrijkomt: reeks compostbakken. U kan zelf een compostbak in elkaar timmeren met paletten of een kunststof compostbak kopen. Zie brochure 'Composteren in vaten en bakken' te verkrijgen in het gemeentehuis en het recyclagepark.
- Grote moestuin en veel compost nodig: jaarlijks een composthoop of mesthoop opzetten.
Prijs
Aan het onthaalloket van het gemeentehuis kan u een compostvat of compostbak aankopen:
- 1 compostvat = € 30
- 1 compostbak = € 45