'En route' door Landschapspark de Merode
Het thema van Open Monumentendag is dit jaar 'En route!', en dat wil Landschapspark de Merode vzw niet zomaar voorbij laten gaan. Op het moment dat lokale besturen en erfgoedverenigingen de oude pelgrimswegen in het Merodegebied in de kijker zetten, doet de vzw een bijzondere oproep naar wandelvrijwilligers voor een nieuwe route: het Merodepad.
Pelgrims en bezoekers die van ver buiten de streek komen, maken sinds mensenheugenis deel uit van het Merodegebied. De abdijen van Averbode en Tongerlo speelden daar natuurlijk een bijzondere rol in, net als pelgrimsoord Scherpenheuvel, of Geel met de verering van Sint-Dimpna. Maar ook vandaag zit het langeafstandswandelen om te herbronnen in de lift.
Het Merodepad
In het voorjaar kreeg Landschapspark de Merode vzw groen licht voor de ontwikkeling van het meerdaags Merodepad. Financiële middelen voor het Merodepad werden gevonden bij het Interregproject Nederland – Vlaanderen 'Parels in Helende Landschappen' en bij de partners van Landschapspark de Merode.
Meerdaags wandelen om te herbronnen zit duidelijk in de lift. Met het Merodepad heeft het landschapspark de intentie om een hedendaagse invulling te geven aan pelgrimage, voortbouwend op de eeuwenoude traditie van stilte, bezinning en zorg waarvoor de streek gekend is.
Het Merodepad zal sites zoals de abdijen van Tongerlo en Averbode, de Sint-Dimpnakapel in Geel, de basiliek van Scherpenheuvel, de typische Demergotieke kerken, en het begijnhof van Diest met elkaar verbinden. Tussen al deze toplocaties wandel je langs prachtige natuurgebieden zoals de Merodebossen, Averbode Bos & Heide, Gerhagen, de Demervallei en de vallei van de Grote Nete.
Wandelvrijwilligers gezocht
De ontdekking van zo'n meerdaags pad vraagt heel wat samenwerking en overleg met een grote groep van stakeholders, iets waarvoor het brede partnerschap van de Merodewerking garant staat. Niet alleen wordt er nauw samengewerkt met de erfgoedsites en de lokale besturen, ook ondernemers en terreineigenaars zijn betrokken bij de ontwikkeling van het traject. Een belangrijke stakeholder, zo niet de belangrijkste, is de wandelaar zelf.
Vandaar wordt actief naar vrijwilligers gezocht die het traject willen uittesten en hun ervaringen en wandelkennis willen delen.
Tijdens Open Monumentendag wordt op verschillende locaties een filmpje getoond om gedreven wandelaars op te roepen contact op te nemen met Landschapspark de Merode. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden via info@landschapsparkdemerode.be.