Open brief aan Aquafin – Invloed van de stilstand bij rioleringsprojecten op de verkeersveiligheid in Hulshout

Geachte ,

Wij willen de onveilige situatie aankaarten die ontstaan is ten gevolge van het stilleggen van het rioleringsproject te Industriepark waarin u belanghebbend bent.

De Vlaamse regering keurde op 18 maart 2013 het project 'optimalisatie RWA Industriepark' goed met referentie dossier Aquafin 23034 en IWB Hulshout - Project 3 (A.Hu 1.d). De hoofdreden van dit project was voor Aquafin de nodige verlenging van de RWA-collector (regenwaterafvoer) van de Vaartstraat tot aan het vijzelstation Industriepark. Er komt regenwater van Begijnendijk en Ramsel, en alles ertussen, door deze collector naar het vijzelstation.

De noodzaak van de realisatie van het project is drievoudig. In de eerste plaats kan het de druk op het rioleringssysteem in het centrum van onze gemeente verlagen waardoor we wateroverlast en -schade voorkomen. In de tweede plaats kan het een gemengd overstort maximaal beperken. Bijkomend zou bij de realisatie van dit project ook de bovenbouw van de weg Industriepark opnieuw aangelegd worden, wat de verkeersveiligheid bevordert.

Meer dan tien jaar later is het project nog steeds niet gerealiseerd, ondanks inspanningen van VMM, Provincie, Pidpa en ook Aquafin. De werkzaamheden zijn wel gestart maar ook weer stilgelegd door problemen met bemaling.

Aquafin heeft in augustus 2022 nog een informatiebrief gestuurd naar de omwonenden. Op 29 november 2023, meer dan een jaar na het vorige bericht, hebben wij vernomen dat de werkzaamheden ook in 2023 niet zullen aanvatten en dat een stukje van het project in 2024 zal gebeuren. Het gaat dan over de vernieuwing van het pompstation, aan de bijhorende weg wordt niets gewijzigd. Aquafin zou de intentie hebben de bovenbouw later toe te voegen aan een ander dossier dat nu in de fase voorontwerp zit bij rioolbeheerder Pidpa. Dit dossier kan pas doorgaan als er duidelijkheid is over de constructiewijze van het huidige project.

De weg Industriepark in Hulshout is de hoofdas van het industrieterrein Heultje-Hulshout. Het is een drukke weg, niet alleen voor vrachtwagens maar ook voor woon-werkverkeer en voor recreatie omdat het gemeentelijk sportpark langs deze weg ligt. Ook de F106, de fietssnelweg van Herentals naar Aarschot is toegankelijk vanuit Industriepark (Industrieweg op grondgebied Westerlo) waardoor er veel fietsers gebruikmaken van deze verbinding. De afgelopen jaren was de weg reeds in slechte staat maar we hadden het vooruitzicht dat het project 'optimalisatie RWA Industriepark' zou gerealiseerd worden.

Met het vooruitzicht van de realisatie van het project 'optimalisatie RWA Industriepark', heeft de gemeente zelf geen project heraanleg van deze weg gestart. Het zou zowel naar besteding van overheidsgeld als naar hinder geen goed beleid zijn, mocht de weg Industriepark twee keer (her-)aangelegd worden.

Intussen hebben de nutsmaatschappijen in voorbereiding van de rioleringswerken meerdere werkzaamheden uitgevoerd. De weg Industriepark draagt dus meerdere herstellingen van zowel de rijweg als het fietspad. De staat van rijweg en het fietspad wordt snel slechter. Door het uitstel is de weg nu in zo'n slechte staat dat we als lokaal bestuur verkeersremmende maatregelen moesten nemen. De signalisatie van een weg in slechte staat, staat er al langer.

Het gemeentebestuur van Hulshout dringt dan ook bij alle betrokkenen in de realisatie van dit project aan op een versnelling van de realisatie van dit project.

Vanzelfsprekend zijn wij altijd bereid om hierover een dialoog te faciliteren.

Vriendelijke groeten

Namens het college van burgmeester en schepenen