Restauratie eendenpaviljoen op Hof ter Borght van start

Op domein Hof ter Borght in Hulshout (Westmeerbeek) zijn de restauratiewerken aan het eendenpaviljoen gestart. Het 20e-eeuwse cementrustieke paviljoen wordt gerestaureerd in opdracht van Stichting Kempens Landschap. Voor de werken krijgt de Stichting financiële steun van Onroerend Erfgoed, Interreg Vlaanderen-Nederland, provincie Antwerpen en gemeente Hulshout. De restauratie zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

Langs de meanderende oevers van de Grote Nete pronkt Hof ter Borght: een prachtig historisch domein van ruim 18 hectare groot. Het kasteelpark heeft een centrale vijver met eendenpaviljoen, twee idyllische bruggetjes en een aanlegsteiger. Rondom de vijver liggen graspartijen en waardevolle bossen met eeuwenoude bomen. Sinds 2016 zetten Stichting Kempens Landschap en gemeente Hulshout zich samen in voor de opwaardering van het park. Het statige landhuis op het domein is in private handen.

Hof ter Borght (1)De restauratie zal onder meer bestaan uit het reinigen van het buitenoppervlak, herstel van de rocailletechniek en een grondige renovatie van het dak - Copyright: Stichting Kempens Landschap

Unieke rotsimitaties

Stichting Kempens Landschap startte onlangs met de voorbereidingen voor de restauratie van het eendenpaviljoen. Dat opmerkelijke gebouw, gelegen op een klein eiland in de vijver van Hof ter Borght, werd tussen 1900-1920 gebouwd door F. Janssens. Hij stond indertijd bekend als een meester in cementrustiek. De hoeken van het paviljoen vertonen unieke imitaties van de stammen van verschillende boomsoorten zoals olm en eik. Het achthoekige bouwwerk heeft door de jaren heen echter veel te lijden gehad onder de tand des tijds, met beschadigingen aan zowel het dak als de buitenmuren tot gevolg.

De restauratiewerken worden uitgevoerd door de firma Lapis Arte, een specialist in de restauratie van steenstructuren. Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “De restauratie zal onder meer bestaan uit het reinigen van het buitenoppervlak, herstel van de rocailletechniek en een grondige renovatie van het dak. Ook de oorspronkelijke kleuraccenten, die het paviljoen zijn natuurlijke uitstraling geven, zullen in hun oorspronkelijke staat worden hersteld na een kleurenonderzoek.”

Stiltebeleving

De totale kostprijs van de restauratie bedraagt € 198.920, waarvan een groot deel wordt gefinancierd door een erfgoedpremie van Onroerend Erfgoed en een bijdrage van Interreg Vlaanderen-Nederland. “De restauratie maakt deel uit van het Europees gesubsidieerde project 'Parels in Helende Landschappen', dat als doel heeft de toeristische waarde van het Merodegebied te versterken”, aldus gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap en voorzitter van Landschapspark De Merode. “Het eendenpaviljoen wordt een van de zogenaamde 'stiltebelevingssatellieten': rustgevende en zintuiglijke ervaringen in de natuur.”

Ook gemeente Hulshout en provincie Antwerpen ondersteunen de restauratie van het paviljoen. Burgemeester Geert Daems besluit: “Hof ter Borght is een waardevolle groene long in onze gemeente. We zijn dan ook zeer blij dat Stichting Kempens Landschap zich inzet om dit historische landschap in zijn originele staat te herstellen. Samen hebben we al heel wat werk verricht. Met de restauratie van het eendenpaviljoen wordt een volgende, mooie stap genomen."

Hof ter Borght (2)Zicht op het karakteristieke torentje van het eendenpaviljoen - Copyright: Stichting Kempens Landschap