Kiezer
We kiezen in België steeds een gemeenteraad en provincieraad voor de komende zes jaar.
De Belgische inwoners en de vooraf geregistreerde niet-Belgische inwoners die voldoen aan de kiesvoorwaarden, worden opgenomen op de kiezerslijst. Ze ontvangen eind september 2024 een uitnodigingsbrief om te gaan stemmen. In bepaalde omstandigheden kan een kiezer een volmacht geven aan een andere kiezer om in zijn plaats te stemmen. Een persoon met een handicap mag zich laten bijstaan door een persoon van zijn keuze.
In Vlaanderen werd de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) voor de lokale en provinciale verkiezingen afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht. Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen.
Wat en wie kies ik?
Belgen stemmen voor de gemeente- en de provincieraad, niet-Belgen alleen voor de gemeenteraad. Stemmen voor beide raden gaat met dezelfde stemkaart. U kiest eerst de ene lijst, direct daarna de andere. In de provincie Antwerpen zetelen 36 provincieraadsleden en in Hulshout 21 gemeenteraadsleden.
Kiesbrief of eID kwijt?
Mocht u uw uitnodigingsbrief of identiteitskaart verloren zijn, dan kan u nog steeds gaan stemmen op 13 oktober. U kan steeds een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken. Ook op de dag zelf kan u terecht op de dienst burgerzaken voor een duplicaat van uw uitnodigingsbrief of een bewijs van verlies/diefstal van uw identiteitskaart van 08.00 tot 12.00 uur. Of u kan uw uitnodigingsbrief tonen op uw smartphone of afdrukken via ‘Mijn burgerprofiel’ of uw e-box.
Let op! Indien u een volmacht heeft gekregen bent u verplicht een papieren exemplaar van uw uitnodigingsbrief bij te hebben.
Stemlokalen
Zoals de vorige jaren zijn er in iedere deelgemeente stemlokalen: zes in Hulshout (sporthal), twee in Houtvenne (parochiecentrum) en twee in Westmeerbeek (GC IJzermael).
Kijk goed op uw oproepingskaart in welk lokaal u wordt verwacht..
Wat neemt u mee naar het stembureau?
- uw identiteitskaart
- uw oproepingsbrief
De uitnodigingsbrief
Op de uitnodigingsbrief staat in welk stembureau u moet gaan kiezen. Dit mag niet in een ander stembureau. Controleer ook de gegevens die erop staan. Deze worden in het stembureau vergeleken met de gegevens op uw identiteitskaart.
Uitnodigingsbrief verloren of niet ontvangen
Mocht u uw uitnodigingsbrief of identiteitskaart verloren zijn, dan kan u nog steeds gaan stemmen op 13 oktober.
U kan steeds een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken. Ook op de dag zelf kan u terecht op de dienst burgerzaken voor een duplicaat van uw uitnodigingsbrief of een bewijs van verlies/diefstal van uw identiteitskaart van 08.00 tot 12.00 uur.
Of u kan uw uitnodigingsbrief tonen op uw smartphone of afdrukken via ‘Mijn burgerprofiel’ of uw e-box.
Let op! Indien u een volmacht heeft gekregen bent u verplicht een papieren exemplaar van uw uitnodigingsbrief bij te hebben.
Volmachten & attesten (afwezigheid of volmacht gegeven wegens...)
Als u zelf niet kan gaan stemmen, kan u iemand machtigen om in uw plaats te stemmen. Dit gaat via een volmachtformulier A95 en daarbij horend attest. Een volmachtdrager mag maar éénmaal met volmacht stemmen voor iemand anders.
Volmacht geven?
Kan u op zondag 13 oktober niet persoonlijk gaan stemmen? Dan kan u iemand anders een volmacht geven om in uw naam een stem uit te brengen.
Aangezien er geen stemplicht is zijn kiezers niet verplicht om een volmacht te geven als ze, om eender welke reden, niet naar het stemlokaal kunnen gaan om te stemmen. Kiezers zijn ook niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen als ze niet gaan stemmen en ook geen volmacht geven.
Aan wie kan u een volmacht geven?
U kan een volmacht geven aan een andere kiezer naar keuze. Iedere kiezer kan slechts één volmacht krijgen. Uitzondering: een Belgische kiezer kan geen volmacht geven aan een niet-Belgische kiezer. De volmachtdrager moet op de verkiezingsdatum namelijk kunnen stemmen voor alle verkiezingen waarvoor je zelf stemgerechtigd bent.
Hoe geeft u een volmacht?
Er zijn 2 documenten nodig om een volmacht te geven:
- het volmachtformulier A95 waarmee de volmachtgever een volmacht geeft aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen.
- een attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan. Welk attest dat is, hangt af van de reden waarom de kiezer een volmacht geeft. Dat attest moet bij het volmachtformulier gevoegd worden.
Procedure
De volmachtgever en de volmachtdrager (de persoon die in uw plaats gaat stemmen) vullen het volmachtformulier in en ondertekenen het. De persoon aan wie u volmacht heeft gegeven, gaat stemmen in het stembureau dat vermeld staat op uw oproepingsbrief.
Volmachtkrijgers kunnen geen volmacht uitoefenen als ze enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone tonen aan het stembureau.
In sommige gemeenten zullen de kiezers ook een digitale uitnodigingsbrief ontvangen. Ook die kiezers moeten een papieren versie van hun eigen uitnodigingsbrief en die van de volmachtgever meebrengen om een volmacht te kunnen uitoefenen.
- Stap 1
Op de verkiezingsdag brengt de volmachtkrijger de volgende documenten mee naar het stembureau waar de volmachtgever moet stemmen:
- het ingevulde en ondertekende volmachtformulier A95
- de eigen identiteitskaart
- de eigen uitnodigingsbrief
- de uitnodigingsbrief van de volmachtgever
- het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan gaan stemmen.
- Stap 2
De volmachtkrijger geeft het volmachtformulier en het attest af aan de voorzitter van het het stembureau
- Stap 3
De volmachtkrijger kan de stem uitbrengen in de plaats van de volmachtgever.
- Stap 4
Het stembureau brengt de volgende zaken aan:
- een datumstempel op de uitnodigingsbrief van de volmachtgever
- de vermelding ‘heeft volmacht gekregen’ op de uitnodigingsbrief van de volmachtkrijger.
Redenen
Kiezers kunnen wel alleen een volmacht geven als ze niet zelf naar het stemlokaal kunnen gaan omwille van een van onderstaande redenen, die ze moeten aantonen met het bijhorende attest.
- De kiezer is omwille van medische redenen niet in staat om naar het stembureau te gaan of er naartoe gevoerd te worden. De kiezer voegt dan een medisch attest bij de volmacht. Een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.
- De kiezer is om beroeps- of dienstredenen in het buitenland. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de werkgever met de bevestiging dat die op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen. Ook de leden van het gezin of het gevolg van de kiezer die met hen in het buitenland verblijven, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
- De kiezer is in België, maar moet op de dag van de verkiezingen werken. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de werkgever met de bevestiging dat die op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen.
- De kiezer oefent het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uit. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest waaruit de uitoefening van het beroep blijkt. De burgemeester van de gemeente waar de kiezer in het bevolkingsregister is ingeschreven levert het attest (formulier A96b) af. Ook de leden van het gezin die met de kiezer samenwonen, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
- De kiezer verkeert ten gevolge van een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de inrichting waar die zich bevindt.
- De kiezer kan niet naar het stemlokaal gaan om redenen in verband met hun geloofsovertuiging. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de religieuze overheid met de bevestiging dat hij op 13 oktober 2024 niet kan gaan stemmen.
- De kiezer is student en kan om studieredenen niet naar het stemlokaal gaan. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de instelling waar die studeert.
- De kiezer verblijft tijdelijk in het buitenland om andere redenen dan hierboven vermeld. De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de burgemeester of van zijn gevolmachtigde waarmee deze de onmogelijkheid om op 13 oktober 2024 naar het stemlokaal te gaan, vaststelt. De kiezer vraagt dat attest (formulier A96a) aan bij de burgemeester uiterlijk op 12 oktober 2024 en voegt bij hun aanvraag de nodige bewijsstukken. Deze bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet etc.
Verontschuldigen
Kiezers zijn bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 niet meer verplicht om te gaan stemmen. De oproepingsbrief wordt dus een uitnodigingsbrief: je wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen.
Indien u niet kan gaan stemmen en geen volmacht wenst te geven, hoeft u dan ook geen afwezigheidsattest meer te bezorgen.
Stemmen
Het stemmen gebeurt weer met de stemcomputers. In ieder stembureau is een handleiding aanwezig.
Of u kan het filmpje bekijken:
https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/stemmen/geldig-stemmen/digitaal-stemmen
Wilt u toch nog eens komen oefenen? Dan bent u van harte welkom in lokaal huis ‘Ter Nethe’ tijdens de openingsuren van maandag 9 september tot en met maandag 7 oktober.
Extra informatie
Op de website https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest vindt u het antwoord op al uw vragen over de verkiezingen.