Inbraakpreventie
We moeten er samen voor zorgen dat inbrekers geen kans meer krijgen! Zeker tijdens vakanties en periodes waarin het al vroeg donker is 's avonds, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Hieronder vindt u alvast informatie, tips en het vakantietoezichtformulier.
Formulier vakantietoezicht
Gaat u op vakantie? Vergeet dan niet om het formulier voor afwezigheidstoezicht in te vullen en te bezorgen aan de politie. Zij houden dan een extra oogje in het zeil voor u.
Invullen
- U kan het formulier hier downloaden.
- U kan het formulier ook direct digitaal invullen en versturen vanaf website van de Lokale Politie Zuiderkempen.
Iedere keer dat u op vakantie gaat, mag u een formulier invullen.
Terugbezorgen
Beschikt u niet over internet? Dan kan u de formulieren ook bekomen bij het politiecommissariaat in Westmeerbeek (Hoogzand 16) of in het Veiligheidscentrum De Marly (de Merodedreef 15, Westerlo).
Voorkom fietsdiefstal, ook uit uw garage of tuinhuis
In België worden jaarlijks meer dan 35.000 fietsen gestolen. Meestal op openbare plaatsen, zoals fietsstallingen aan stations en bushaltes. Maar de laatste tijd is er een stijging tot 35% van fietsdiefstallen aan en rond de woning.
Wat kan u zoal doen om fietsdiefstal voorkomen?
Fiets op slot, ook thuis
- Sluit uw tuinhuis of garagebox steeds goed af, ook al bent u maar even weg. Voor een fietsendief is één minuut voldoende!
- Laat uw poort niet openstaan (ook al bent u thuis) zodat gelegenheidsdieven niet zomaar kunnen zien wat er in de garage staat.
- Bevestig uw fiets altijd aan een verankerd voorwerp (paal, hek, ring in de muur/grond…), zelfs binnenin uw tuinhuis of garage.
- Als verankering niet kan, kan u ook meerdere fietsen aan elkaar vastmaken.
- Gebruik een degelijk kabel-, beugel- of kettingslot. Een cijferslot is niet veilig; dieven kunnen snel de combinatie achterhalen door enkele keren de pin naar buiten te trekken en telkens te luisteren naar de klik in het slotje.
- Bevestig altijd fietskader én wiel samen in het slot. Als u enkel het wiel vastmaakt, kan dat gewoon losgekoppeld worden om zo de rest van uw fiets vlot te stelen.
Op straat
- Verkies goed verlichte plaatsen waar ook sociale controle is.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van fietsstallingen die voorzien zijn van ringen waardoor u uw fietsslot kan steken.
- Zorg ervoor dat het fietsslot niet op de grond of op een harde rand ligt, want zo kan het met één flinke slag worden gebroken.
- Laat nooit iets achter op uw fiets (GPS, Go Pro, fietspomp…) en neem de inhoud van uw fietszakken mee.
Wees voorbereid
- Maak een dossier op van uw fiets: chassisnummer, merk, model, bijzondere kenmerken, kleur, aankoopbewijs en … een foto!
- Laat uw rijksregisternummer registreren op het fietskader. Dit kan u in de werkhal van de technische dienst van Hulshout laten doen. Dit schrikt de dieven niet af, maar als uw fiets wordt teruggevonden, kan de politie u snel contacteren.
Fietsdiefstal altijd aangeven
- Doe ook altijd aangifte bij de politie. Zo kan de politie registreren waar de meeste fietsdiefstallen voorkomen en die plaatsen beter controleren.
- Kijk regelmatig op www.gevondenfietsen.be. Daar vindt u de gegevens van alle gestolen en verloren fietsen.
Weetjes
- De fietsen in uw woning en garage zijn verzekerd in uw brandverzekering mét optie diefstal.
- De fietsen in uw tuinhuis ook, mits u de optie tuin heeft afgesloten.
- Bij sommige familiale verzekeringen is een gratis fietsbijstand voorzien. Bij panne of pech tijdens een fietstocht wordt u ter plaatse verder geholpen zodat u uw rit gewoon kan verderzetten.
- Fietsdiefstal kan u online aangeven.
Hoe inbraken voorkomen tijdens de ‘donkere maanden’?
Met de dagen die beginnen te korten, neemt het risico op inbraken toe. De verloven en vakanties van de maand december zijn een bijzonder risicovolle periode, aangezien sommige mensen hun woning dan gedurende een lange periode achterlaten. Zorg er derhalve voor dat uw woning ’s avonds verlicht is. Inbrekers slaan immers liever hun slag tijdens de ‘donkere maanden’.
Daarom herinneren wij u aan de volgende preventietips:
- Zorg voor zicht en licht: installeer een timer op lampen en stel ze zo in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende kamers aan en uit gaat volgens uw leefpatroon.
- Installeer verlichting met bewegingsdetectie rond de woning.
- Sluit deuren en ramen af, zelfs indien u een ruimte of woning slechts voor enkele ogenblikken verlaat.
- Laat geen briefje over uw afwezigheid achter op de deur.
- Vraag gratis toezicht van uw woning aan tijdens uw afwezigheid. Dit kan u aanvragen bij de lokale politie wanneer u op vakantie vertrekt of via bijgevoegd formulier.
- Geef uw woning steeds een bewoonde indruk.
- Ga na of uw woning zichtbaar is van op straat en verwijder eventuele bomen of planten die de zichtbaarheid verminderen.
- Laat geen gereedschap of ladders rondslingeren die het werk van de inbrekers kunnen vergemakkelijken. Sluit uw tuinhuis af met een sleutel.
- Verberg aantrekkelijke en gemakkelijk mee te nemen voorwerpen, zoals juwelen, gsm’s, videomateriaal, computers en andere waardevolle elektronische toestellen.
- Plaats de verpakking van uw nieuwe flatscreentelevisie niet op het trottoir. Inbrekers weten hierdoor dat er bij u iets te stelen valt.
- Breng uw waardevolle voorwerpen (geld en juwelen) naar een bankkluis.
- Registreer de serienummers en noteer de bijzondere kenmerken van uw waardevolle voorwerpen en maak foto’s van uw juwelen. Het registratieformulier kan worden gedownload op www.besafe.be (rubriek: Publicaties).
- Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk. De diefstalpreventieadviseur van de lokale politie geeft u hierover graag gratis advies.
- Hou ook een oogje in het zeil voor je buren en signaleer verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politie via het nummer 101 of aan de lokale politie. Noteer ook de nummerplaat en het merk van een verdacht voertuig en geef deze informatie door aan de politie. Meer informatie en preventietips vindt u via deze link: www.besafe.be. Aarzel niet om contact op te nemen met uw diefstalpreventieadviseur: https://www.diefstalpreventieadviseur.be.