FAQ Bouw nieuwe gemeentelijke basisschool op Site Ter Nethe
Tijdens de werken
Naar waar wordt de opgegraven grond afgevoerd?
Eventuele vrijgekomen gronden worden conform het bodemdecreet en het Vlarebo-besluit onderzocht en hergebruikt binnen de projectzone voor zover mogelijk. De aannemer dient nog te worden aangesteld waardoor het onduidelijk is, waar hij de overtollige grond zal afvoeren.
In de vergunningsaanvraag heeft de ontwerper het volgende opgenomen: “Er worden geen grootschalige ingrepen in de bodem gedaan. De reliëfwijzigingen zijn beperkt. Deze reliëfwijzigingen gaan niet gepaard met het verplaatsen van afwatering van hemelwater naar aanpalende percelen buiten het project.”
In welke mate zal het terrein verhoogd worden?
Voor de bouw van de school zal het huidige reliëf behouden worden. Voor de infrastructuurwerken zou het kunnen dat er op bepaalde plaatsen opgehoogd moet worden, maar dan spreken we over 15 à 30 cm.
Langs waar loopt de vrachtroute tijdens de werken?
De aanlevering van materialen zal via een weg gebeuren langs de Grote Baan. Deze verloopt hoofdzakelijk over het voorziene tracé van de brandweg. Ook is een toelevering mogelijk via de bestaande brandweg van het woonzorgcentrum. Kleinere vrachtwagens kunnen eventueel langs de Bruulstraat gaan.
Toegankelijkheid van de school/site
Is de school enkel via het onthaal toegankelijk?
Er zal een omheining voorzien worden aan de school zodat de school enkel toegankelijk zal zijn via de poort vooraan. Moet je in de school zijn, dan zal je altijd het onthaal passeren.
Is er voldoende parking voorzien?
Er is een mobiliteitsstudie uitgevoerd om te kijken hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn. Er zijn verschillende gebouwen gelegen op de site, maar de piekbehoefte qua parkeren is voor geen enkel gebouw hetzelfde. Daarom moeten er geen onnodige parkeerplaatsen voorzien worden.
Hoe gaan de kinderen naar school, nadat je ze met de auto hebt afgezet aan de parking?
Langs beide kanten van het parkeerterrein is er een voetpad voorzien, zodat de kinderen zich op een veilige manier naar de schoolpoort kunnen begeven.
Er is maar één toegangsweg voorzien voor de hele site zonder circulatie?
Er is gekozen voor een autoluwe ontwikkeling met een parkeerzone aan de Grote Baan en een kleinere parkeerpocket in de Bruulstraat. Verder is er geen toegangsweg voor gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd de hulpdiensten.
Relatie met de omgeving
Hebben de bewoners van het woonzorgcentrum zicht op de kinderen?
De plannen van het WZC zijn momenteel nog niet klaar, waardoor het zeer moeilijk antwoorden is op deze vraag. Bovendien zal er rondom de school nog een omheining geplaatst worden om de veiligheid van de kinderen te garanderen.
Hoe zorgen jullie voor een akoestische buffer naar de omliggende straten?
Voor de Bruulstraat zal het gebouw van de school een buffer vormen. Naar de Vaartdijkstraat en de Grote Baan zal er heel wat groenbeplanting voorzien worden om zo een natuurlijke akoestische buffer te creëren. Bovendien is de afstand tussen de gebouwen en de speelplaats ruim genoeg.
Komt het fietspad uit in de Vaartdijkstraat?
Er is inderdaad een fietspad voorzien vanuit de Vaartdijkstraat, alsook vanuit de Bruulstraat.
Naar waar lopen de wadi’s over?
In het ontwerp is uitgegaan dat de wadi’s zullen zorgen voor de infiltratie en buffering van water.
Wat is de diepte van de wadi’s?
Op de plannetjes zie je de hoogte van het terrein, alsook het bodempeil van de wadi’s. Als de weg bijvoorbeeld 12.20 is en het bodempeil van de wadi is 11.20; dan betekent dit dat de wadi 1m later ligt dan de weg.
Zijn de wadi’s vlak naast de school niet gevaarlijk?
Er zal nog een omheining rondom de school geplaatst worden zodat kinderen zeker niet weg kunnen. Bovendien is de wadi vooraan gelegen aan het administratieve gedeelde van de school.
Wat gebeurt er met de huidige schoolgebouwen?
Het lokaal bestuur bekijkt de mogelijkheden om deze site te herbestemmen tot wonen.
Bouw/Duurzaamheid van de school
Welke technieken werden er gebruikt?
We zijn zeer ambitieus als het op duurzaamheid aankomt. Dit vertaalt zich in het gebruik van volgende technieken:
- Geothermische warmtepomp: bij geothermie wordt warmte uit de bodem gehaald om zowel het gebouw als sanitair warm water te verwarmen. Langs de andere kant zorgt het er ook voor dat er in de zomer koude uit de grond gehaald kan worden om zo op een passieve manier het gebouw te koelen.
- Ventilatiesysteem
- Gebouwenbeheersysteem: dit zorgt ervoor dat de directie en/of het lokaal bestuur zeer nauwkeurig het energieverbruik van het gebouw kan opvolgen. Hierdoor zullen energieverliezen snel opgemerkt kunnen worden en kan er direct ingegrepen worden.
- Daglichtgestuurde verlichting: de verlichting zal automatisch gedimd worden als het daglicht feller schijnt. Hierdoor zal het elektriciteitsverbruik geoptimaliseerd worden.
- Zongestuurde screens: deze zorgen ervoor dat de screens automatisch naar beneden gaan als de zon schijnt. Deze screens houden de warmte tegen, maar niet het daglicht.
- PV-installatie
Hoeveel graden kan je de temperatuur laten zakken met passieve koeling?
De passieve koeling is beperkt, maar in combinatie met de zongestuurde screens en nachtventilatie kan het er toch voor zorgen dat de temperatuur met een aantal graden kan dalen.
Er wordt gebruik gemaakt van grote raampartijen. Zal dit er niet voor zorgen dat het heel warm wordt in de klassen?
Ook hier zullen de zongestuurde screens er voor zorgen dat de warmte buiten gehouden wordt. Bovendien zal ook de geothermische warmtepomp zorgen voor een verkoeling.
Welke materialen worden er gebruikt?
De exacte materialisatie moet nog bepaald worden in het lastenboek. De voorziene materialen zoals metselwerk, raampartijen, … zijn aangegeven op de plannen.
Is de school energieneutraal?
Het uitgangspunt is om een bijna energieneutrale school te bouwen.
Jullie zeggen dat jullie werken naar een energie-neutrale school. Wat met de warmtepompen in de winter, want dan is er geen zonne-energie aanwezig?
Er is inderdaad geen zonne-energie aanwezig in de winter, maar we hebben nog wel steeds onze geothermische warmtepomp die de warmt onttrekt uit de bodem. Hierdoor zal het energieverbuik tot een minimum beperkt worden.
Wordt de turnzaal ook energieneutraal gebouwd?
Ook voor de turnzaal worden dezelfde technieken gebruikt.
De overdekte speelplaats vormt een koudebrug in de hele constructie?
In het ontwerp is hiermee rekening gehouden en wordt de isolatie zo aangebracht dat dit geen koudebrug is.
Indeling/gebruik van de school
Voor hoeveel leerlingen is de school gebouwd?
De school zal gebouwd worden voor 490 leerlingen. Er is dus zeker rekening gehouden met een groeipotentieel.
Is er een refter voorzien voor de kinderen?
Er is een polyvalente zaal die, indien nodig, dienst kan doen als refter. Toch hebben wij ervoor gekozen om met de kinderen te blijven eten in de klassen, zoals het nu ook is. Onze leerkrachten geven hier de voorkeur aan omdat dit voor meer rust zorgt en ze zo ook eens op een andere manier samen zijn met hun kinderen.
Er zijn vijf klassen per graad. Wat met de zorgklassen, klassen voor levensbeschouwing, …?
Per graad zijn er vier klassen en één extra klaslokaal voorzien. Voor levensbeschouwing zijn er drie lokalen voorzien. De zorgklassen kunnen gebruik maken van de vrijstaande lokalen of van het open leercentrum.
Wat gebeurt er met de school na de schooluren?
De buitenschoolse kinderopvang zal voor en na de schooluren op de school georganiseerd worden. Verder is er een mogelijkheid dat er tijdens de vakantieperiodes ook kinderkampen georganiseerd worden. Het is niet zo dat alle kampen naar hier zullen verhuizen, maar als de opportuniteit zich voordoet en de voorzieningen die nodig zijn, zijn beter in de school dan bijvoorbeeld in de sporthal, dan zal het kampje hier doorgaan. Dit gaat telkens over een kleine groep kinderen.
Speelplaats
Blijft het voetbalpleintje behouden?
Er zal nog steeds een voetbalpleintje zijn voor onze lagereschoolkinderen. Het voetbalpleintje vind je terug achteraan de turnzaal.
Waaruit bestaat de ondergrond van de speelplaats?
Het middelste gedeelte van de speelplaats blijft groen. We vinden het zeer belangrijk dat de zomereiken die nu aanwezig zijn op de site ook aanwezig blijven. Rondom zal er verharding voorzien worden.
Ligt de speelplaats van de kleuterschool afgescheiden van die van de lagere school?
De kleuters hebben een speelstraat binnen hun gebouw. Voor de buitenspeelplaats zal er gebruik gemaakt worden van het natuurlijke reliëf van de site. Het ene gedeelte ligt hoger dan het andere. Aan de hand van trapjes zal er een onderscheid gemaakt worden tussen de kleuter- en de lagere school-speelplaats.
Timing
Wanneer zal er gestart worden aan de bouw van de school?
Timing is altijd onder voorbehoud omdat we afhankelijk zijn van de vergunningen. In het beste geval hopen we te starten in 2025.
Wanneer zal de school klaar zijn?
Als alles volgens plan verloopt, zouden in 2027 de eerste kinderen naar de nieuwe school kunnen gaan.
Hoeveel tijd zit er tussen de bouw van de school en de bouw van de turnzaal?
De bouw van de turnzaal is afhankelijk van de bouw van het nieuwe WZC. Als de bewoners van het oude WZC verhuisd zijn, kan het oude gebouw afgebroken worden. Als dit gebeurd is, kan de bouw van de turnzaal starten. We verwachten dat hier toch een 2 à 3 jaar zal tussen zitten.
De turnzaal zal pas enkele jaren later gebouwd worden. Hoe wordt dit opgelost?
We zullen dit zoveel mogelijk proberen op te lossen op de school zelf door gebruik te maken van de polyvalente zaal en in de zomer de speelplaats. Als het echt niet anders kan, dan zal er een verplaatsing naar het sportpark gemaakt worden
Ook de fietsenstalling komt pas enkele jaren later. Hoe wordt dit opgelost?
Er zal een tijdelijke oplossing voorzien worden, zodat kinderen nog steeds met de fiets naar de school kunnen komen.
Financiën
Wat is de kostprijs van de school per m²?
Voor de bouw van de school krijgen wij subsidies waardoor je aan bepaalde financiële normen moet voldoen. Kom je boven de vooropgestelde kostprijs per m², dan krijg je geen subsidies. Momenteel spreken we voor de school van een kostprijs van 1.586 €/m². Voor de turnzaal is dit 1.862,56 €/m².
Kan de verkoop van de huidige gebouwen de 30% eigen financiering opvangen?
De verkoop van de huidige gebouwen (school Strepestraat, Grote Baan alsook het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang) zal niet voldoende zijn om de 30% eigen financiering op te vangen. Momenteel voorzien we nog een 2,5 miljoen euro zelf te moeten voorzien.
Je kan pas verkopen na de bouw van de nieuwe school. Komt dit geld dan niet te laat?
Voor de bouw van de school hebben we gekozen voor een systeem met prefinanciering, dus dit is allemaal opgenomen in de begroting.