Rattenbestrijding met 'slimme' rattenvallen
De gemeente Hulshout kocht onlangs vijf 'slimme' rattenvallen om de overlast van ratten beter te bestrijden. Door de inzet van de vallen kan het gebruik van rattenvergif worden verminderd.
De gemeente Hulshout streeft ernaar om ook bij de bestrijding van plaagdieren de inzet van pesticiden te verminderen. Zo is rattenvergif niet alleen schadelijk voor ratten, maar ook voor andere dieren en het milieu. Bovendien bouwen de ratten in de loop van de jaren een resistentie op voor het vergif, waardoor het minder goed werkt. De aangekochte 'slimme' vallen zijn zo gebouwd dat de kans op bijvangst van andere dieren wordt geminimaliseerd.
Meten is weten
De vallen registreren hoeveel ratten er van het lokaas komen eten. Door eerst een periode de ratten te laten gewennen aan de val, komen er ook oudere volwassen ratten eten. Als er voldoende ratten geregistreerd zijn, kan de val van een afstand worden geactiveerd en worden de ratten gedood. Via de software wordt geregistreerd hoeveel ratten er effectief worden gedood. Zo kan de grootte van de lokale rattenpopulatie in beeld worden gebracht. Bij het gebruik van vergif is dat niet mogelijk.
Vermijden is beter dan bestrijden
Als ratten een voedselbron hebben, zullen er zich steeds nieuwe ratten vestigen in een gebied. Als een lokale rattenpopulatie is uitgeroeid, zal een andere groep dat gebied innemen als er voedselbronnen aanwezig zijn. Preventie is daarom altijd de eerste en belangrijkste stap. Bied geen luxeverblijf aan. Zorg ervoor dat de rat het niet tof vindt in de buurt van je woning. Hoe je dat weet? Om zich te nestelen, zoeken ratten een rommelig hoekje op, met binnen handbereik eten en het liefst ook wat water.
DUS:
- Sluit tonnen met voedselvoorraden altijd af en laat er niets rondslingeren.
- Voeder je huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt, zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt.
- Bewaar huisvuil in een afgesloten container en voer het zo snel mogelijk af.
- Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.