Visie Faire Gemeente

Lokaal, Bio & Fair trade = een duurzame match = Faire Gemeente

Faire gemeenten engageren zich om eerlijke handel te ondersteunen. Eerlijke handel wordt omschreven als handel met oog voor mens en planeet, wat de basis vormt van een eerlijke en duurzame wereld. Daar willen wij ons voor inzetten: meewerken aan een eerlijke prijs en gezond (werk)klimaat voor boeren wereldwijd. Zowel lokaal, bio als fair trade dragen daartoe bij.

Faire gemeenten zetten zich in voor een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Bepaalde producten kunnen geproduceerd worden in onze streek en die consumeren we ook graag lokaal. Andere producten kunnen echter uitsluiten in een uitheems klimaat geproduceerd worden, maar het is dan ook belangrijk dat ook deze boeren hier een correcte prijs voor  krijgen.

  • Lokaal is een rekbaar begrip. Heel wat gemeenten zetten in op lokale en duurzame producten, en ondersteunen hiermee de lokale boeren. Dit wil echter niet zeggen dat alle producten ook effectief geproduceerd moeten worden binnen de gemeentegrenzen. Zo lokaal mogelijk is hier de norm.
  • Biologische landbouw en industrie handelt met respect voor mens, dier en natuur. Het gebruik van giftige chemicaliën, GGO’s en pesticiden wordt uitgesloten. Dit zorgt ervoor dat de biodiversiteit bewaard wordt en natuurlijke hulpbronnen minder uitgeput worden.
  • Fair trade is een handelpartnerschap, gebaseerd op dialoog, transparantie en respect, dat streeft naar meer gelijkheid in internationale handel. Het draagt bij aan een duurzame ontwikkeling door het aanbieden van betere handelsvoorwaarden aan, en het veiligstellen van de rechten van, producenten, arbeiders en de planeet.

Concreet beschouwen we een voedingsproduct als duurzaam als er tegelijkertijd aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

  • Ecologisch; minimale impact op het milieu (water, lucht, ecosystemen, bodem, energie en biodiversiteit)
  • Economisch; een realistische prijs waarin alle productiekosten verrekend worden en een eerlijke vergoeding voorzien wordt voor elke schakel in de keten – ook voor de producent
  • Sociaal; een bijdrage levert tot het algemeen welzijn (gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, …)

Fair trade, biologisch en lokaal hebben dus het volgende gemeen:

  • Opwaardering van duurzame familiale landbouw. 70% van ons voedsel is immers afkomstig uit de familiale landbouw.
  • Maximale transparantie, zodat we weten wie ons voedsel produceert en hoe het op ons bord terecht komt
  • Korte keten: rechtstreeks, of zo rechtstreeks mogelijk, kopen van de producent
  • Eerlijkheid: ervoor zorgen dat producenten een groter deel krijgen van wat de consument betaalt

Als je wil kiezen voor een voedselketen die meer respect heeft voor mens en milieu, dan biedt een evenwicht tussen bio-, lokale en fairtradeproducten de oplossing. Probeer zo veel mogelijk te kopen bij lokale boeren. Produceren zij bio, des te beter. Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan fair trade. De meeste fair trade-gecertificeerde producten, zoals koffie, thee, cacao en bananen, kunnen niet in België of een buurland geproduceerd worden.

We beseffen natuurlijk ook dat alles altijd beter kan en dat er elke dag nieuwe inzichten bij komen. Daarom telt elke kleine stap in de goede richting. Zo gaan we samen vooruit, stap voor stap.

 

FairTrade logo