Warme dagen: wat kan je doen?
Tips om veilig de dag door te komen
In het kader van de campagne 'warme dagen' en het nieuwe Vlaamse warmteactieplan wil het Agentschap Zorg en Gezondheid je oproepen om tijdens warme dagen extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.
Voornamelijk (sociaal geïsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte. Je kan hen daarbij helpen door maatregelen te nemen die jou en anderen beschermen tegen de warmte. Zorg ervoor dat jij en je naasten goed voorbereid zijn: voldoende drinken, koele plekken opzoeken of de eigen woning koel houden.
Welke acties kan je ondernemen?
Extreme warmte kan gevaarlijk zijn. Maar met de onderstaande tips beperk je de kans op gezondheidsproblemen op warme dagen voor jezelf én anderen tot een minimum!
- Drink meer dan gewoonlijk en bij voorkeur water.
- Blijf binnen.
- Zoek de koelte op en koel je lichaam regelmatig af, bijvoorbeeld onder de douche.
- Rust voldoende en beperk lichamelijke inspanningen.
- Bescherm je tegen de zon door zonnecrème aan te brengen, een hoed of een pet te dragen.
- Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of denk je dat er mensen van die kwetsbare groep in je straat wonen? Ga dan op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende drinken.
- Ga je om met baby's of jonge kinderen? Zorg er dan voor dat ze voldoende drinken en laat ze NOOIT achter in een geparkeerde auto (ook niet voor een paar minuten).
- Chronisch zieke mensen of mensen die medicatie nemen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen op erg warme dagen. Volg de aanbevelingen omtrent aanpassing van behandeling met bepaalde medicatie of behandeling van ziektebeelden die met extreme warmte gepaard gaan. Informeer patiënten hoe ze hun medicatie best bewaren.
- Wat voor jou geldt, geldt ook voor je (huis)dier: laat het genoeg water drinken, zorg ervoor dat het schaduw heeft, laat het zeker niet achter in de auto (ook niet voor 5 minuutjes) en vermijd te veel inspanningen.